mensenrecht23.nl
werk en inkomen, recht en plicht
Lang leve de burgerbaan!

 

Wat is een burgerbaan?

Een burgerbaan is een baan die (de sociale dienst van) jouw gemeente je aanbiedt tegen een burgerloon ter hoogte van de bijstandsuitkering.

Het werk dat je daarvoor moet doen is 10 uur per week vrijwiligerswerk naar jouw eigen keuze. Je moet hiervan bewijs kunnen overleggen aan de gemeente.

Nadat je het contract hebt getekend met de gemeente ga je aan de slag. De gemeente start direct de maandelijkse betaling aan jou. Je hebt recht op vakantiedagen en vakantiegeld.

Een eventuele bijstandsuitkering krijg je niet (meer) als je een burgerbaan hebt, omdat je officieel werk hebt. Er is dus ook geen sollicitatieplicht en je mag onbeperkt bijverdienen. 

Je meldt je ziek en beter bij de gemeente, net zoals je zou doen bij elke andere werkgever. Per door de weekse ziektedag stelt de gemeente je vrij voor twee uur vrijwilligerswerk.

Wanneer je in een week door overmacht minder dan 10 uren vrijwilligerswerk doet, meld je dit aan de gemeente. Dit heeft geen gevolgen voor jouw baan en loon.

Wanneer je in een week door vrije keuze minder dan 10 uur vrijwilligerswerk doet, meld je dit bij de gemeente en kunt de gemiste uren (maxmaal 40) later compenseren.

Wanneer je de verplichtingen niet nakomt kan de gemeente je (na een procedure van waarschuwingen en waartegen je bezwaar kunt aantekenen) ontslaan. Je hebt dan recht op een bijstandsuitkering. Na een jaar kun je weer een burgerbaan aanvragen.

Je kunt je burgerbaan altijd stoppen met een maand opzegtermijn en per de eerste van de daarop volgende maand). Dit heeft geen gevolgen voor jouw doorgaande recht op een burgerbaan.

Welk vrijwilligerswerk?

Hoewel we ernaar streven dat hiervoor landelijke richtlijnen komen bepaalt elke gemeente zelf welk vrijwilligerswerk in aanmerking komt voor een burgerbaan. Voor de hand liggend is:

  • Werk dat via de locale vrijwillgerscentrale tot stand komt
  • Werk voor kerken, stichtingen, sportverenigingen, zorginstellingen
  • Werk voor de gemeente
  • Mantelzorg
  • Buurtwerk zoals voor een buurtbijeenkomst

Iets voor jou?

Neem contact op met jouw gemeente. Geeft jouw gemeente nog geen burgerbanen uit? Neem dan contact op met Mensenrecht23 en we kijken wat we voor je kunnen doen, zoals contact opnemen met de gemeente. Het kan zo zijn bijvoorbeeld dat de gemeente in eerste instantie alleen mensen met een bijstandsuitkering het recht biedt op een burgerbaan. Wij helpen de gemeente graag om de vele voordelen van burgerbanen benutten.

Voordelen van een burgerbaan voor de gemeente?

  • In de gemeente wordt per burgerwerknemer 40 uur vrijwilligerswerk per maand verzet en kunnen ook lokale organisaties (stichtingen e.d.) hier goed mee doen;

  • Indien de burgerwerknemer uit de bijstand komt, kost het de gemeente niets extra omdat het burgerloon even hoog is als de bijstandsuitkering;

  • De burgerwerknemer hoeft niet meer met alle mogelijke (kostbare) programma's te worden gestimuleerd om te werken of de kans op betaald werk te vergroten;

  • Voor burgerwerknemers die uit de bijstand komen kan het huidige controleapparaat worden gebruikt om toe te zien op correcte naleving en mogelijke ondersteuning. 

Misstanden rond burgerbanen kunnen worden gemeld aan Mensenrecht23. Per geval kijken we of en wat we kunnen doen om de misstand aan de orde te stellen en recht te zetten.

Steun?

Wil je Mensenrecht23 steunen? Met jouw donatie (elk bedrag is welkom) help je ons om van de burgerbaan een succes te maken door burgers en gemeenten te helpen met adviezen. 

Vragen?

Voor vragen over burgerbanen, burgerwerk en burgerinkomen kun je bij ons terecht op info@mensenrecht23.nl.  

Reacties

Frans op 08-11-2015 18:26

Wat een goed idee! Is er een ljist met gemeenten die meedoen? Waar kan ik die vinden?

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Dit is een verplicht veld